sobota, 2 lutego 2013

Wokol Selera Naciowego z Ananasem

Wiosna jeszcze nie puka do drzwi i nieco monotonii kulinarnej wmyka sie ukradkiem do kuchni. Mimi, iz mozna przygotowac doskonale salatki z tarkowanych warzyw, zmieniajac kolory (to marchewkowy pomarancz, to biel selera, to znow szro-bialy kolor rzepy, to jeszcze gleboka czerwien buraczkow…slodzac je jablkiem), to jednak cialo ma ochote na swiezosc, na intensywne aromaty…Tak tez pojawil sie naciowy seler – swiezy, aromatyczny, pelny witamin…
Oto kilka “innych” wiec przepisow :
Lekko Zielony Smoothie
1/2 swiezego ananasa, 1 gruszka dojrzala i soczysta, winne jablko, dojrzaly banan, 3 lodygi selera naciowego, plaster swiezego imbiru,zrodlana woda do miksowania (moze byc lekko ciepla)
Pokroic “z grubsza” owoce  na kawalki, drobno natomiast pokroic imbir i seler (maja twarde “lyka”, ktore moga utrudnic miksowanie). Wszystkie skladniki dokladnie zmiksowac w blenderze dodajac wody wg uznania. Podawac natychmiast. (zielone szejki mala tendencje do gestnienia juz po kilku minutach i niekoniecznie sa wtedy przyjemne w konsystencji, w takim przypadku mozna jeszcze raz lekko je zmiksowac.)
Doskonala Salatka
2 porcje (jako danie glowne)
1/2 swiezego ananasa (mozna zastapic puszkowym, zachowamy smak, ale nie wartosc odrzywcza..), 1 mango (nie za miekkie!) lub gruszka, 2 starte marchewki, 2-3 duze garsci lisci swiezego szpinaku, 2-3 lodygi selera, kilka kropli octu balsamicznego, kilka kropli syropu z agawy lub miodu, lyzka sosu sojowego, plaster imbiru i lyzeczka oleju lnianego, avocado pokrojone na czastki lub garsc posiekanych orzechow wloskich.
Owoce pokroic na kawalki rownej wielkosci, posiekac imbir, drobno pokroic lodygi selera. Na dnie naczynia do salaty wymieszac najpierw ocet, sos sojowy (tamari), syrop z agawy i olej, oraz imbir. Wlozyc reszte skladnikow (ewentualnie rozdrobnic nieco liscie szpinaku). Salatke mieszamy w ostatniej chwili przed podaniem, by zachowac soczystosc i swiezosc skladnikow.
Jest to niezmiernie zdrowa, pyszna, soczysta i oryginalna salatka na poludniwy posilek lub z dodatkiem ryzu na wieczorny, dodaje radosci i dobrego humoru na szare zimowe dni… byle do wiosny…
céléri branche
Karolina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz