wtorek, 5 kwietnia 2011

Doskonale muffinki “light”

W mojej pracy spotykam sie regularnie z osobami, ktore pragna powrocic do naturalnej dla nich sylwetki. Napiecia zycia codziennego, dieta oparta na produktach z super-marketu (ktore, badzmy szczerzy, w niczym nie przypominaja naturalnego pozywienia i cialo daje nam o tym znac!!!), pospiech, niskie poczucie wlasnej wartosci, etc… powoduja, iz szybko okrywamy sie kozuszkiem nadmiaru kilogramow, ktory “chroni” nas przed odczuwaniem prawdziwych emocji. Fikcyjna protekcja przez wlasnym szczesciem… Powrot do stanu zdrowia i piekna ciala bywa bolesny, ale jest to tylko kwestia naszego wyboru… Moze to byc takze droga radosci, odkrywania siebie i swojego potencjalu, a takze piekna zycia, z kazdym dniem. Dzisiejsze ciasteczka – babeczki pomagaja wszystkim tym, ktorzy lubia ciastka i ciasteczka… te sa zrodlem mineralow, blonnika i przyjemnosci… Nie surowe, ale pomoga tym, co chca sie lepiej odzywiac.

Dietetyczne Muffinki

pelne zdrowia, smaku i przyjemnosci, dla duzych i malych, na sniadanie i na zdrowa przekaske… (przepis urodzil sie z troski o mala dziewczynke... ktora odwiedza nas czesto (nie jest weganka...)... uwielbia je!)
Skladniki:
2 male pojemniczki naturalnego jogurtu, 1 pojemnik (uzyjmy tego po jogurcie) ciemnego trzcinowego cukru, 1 naturalny cukier z prawdziwa wanilia, 1 kubek pelnoziarnistej maki (mozna wymieszac rozne maki, ale nie za ciezkie), 2 lyzki mielonego siemienia lnianego (zastepuje jajka, ktore sa bardzo niezdrowe w polaczeniu z cukrem – nalezy je jesc na miekko!!!), 1/3 kubeczka oleju (np slonecznikowy z pierwszego tloczenia), Duza pelna lyzka octu jablkowego, Pelna lyzeczka sody do pieczenia i tyle wody, by otrzymac geste ciastoIMG_4702
Mozna dodac rodzynki, orzechy, itp…

Wlaczyc piekarnik na 200°C.
W duzej misce wymieszac dokladnie wszystkie suche skladniki, mieszajac lyzka, lub trzepaczka, delikatnie i szybko wkrecic, zimny jogurt, ocet, olej i wode (jesli potrzeba). By babeczki sie udaly, nie nalezy zbyt dokladnie mieszac ciasta!!!! Powstala mase przelozyc do foremek na babeczki i wstawic do goracego piekarnika. Piec ok 25-30 min (moze byc nieco wiecej, w zaleznisci od piekarnika i wielkosci foremek), az pieknie wyrosna i przyrumienia sie.
Ostudzic i przechowywac w pojemniku.
Te babeczki sa lekkie i nieskaplikowane, co sprawia, iz latwo sie trawia i nie pozostawiaja toksycznych resztek przemiany materii (co dzieje siIMG_4703e po mieszance niezdrowych tluszczy z bialym cukrem, biala maka i jajkami…). Mozna polac je czekolada – gorzka! i posypac wiorkami kokosa.
Na zdrowie!!!
Wersja bez glutenu i bez mleka: jogurt zastapic zmiksowanymi bananami, a make dowolna mieszanka bez glutenu ( np: ryzowa i gryczana), niepolecam juz gotowych mieszanek bezglutenowych… wystarczy spojrzec na skladniki…
Pieknego slonecznego dnia…

1 komentarz: