Dietetyczne Muffinki
pelne zdrowia, smaku i przyjemnosci, dla duzych i malych, na sniadanie i na zdrowa przekaske… (przepis urodzil sie z troski o mala dziewczynke... ktora odwiedza nas czesto (nie jest weganka...)... uwielbia je!)Skladniki:
2 male pojemniczki naturalnego jogurtu, 1 pojemnik (uzyjmy tego po jogurcie) ciemnego trzcinowego cukru, 1 naturalny cukier z prawdziwa wanilia, 1 kubek pelnoziarnistej maki (mozna wymieszac rozne maki, ale nie za ciezkie), 2 lyzki mielonego siemienia lnianego (zastepuje jajka, ktore sa bardzo niezdrowe w polaczeniu z cukrem – nalezy je jesc na miekko!!!), 1/3 kubeczka oleju (np slonecznikowy z pierwszego tloczenia), Duza pelna lyzka octu jablkowego, Pelna lyzeczka sody do pieczenia i tyle wody, by otrzymac geste ciasto
Mozna dodac rodzynki, orzechy, itp…
Wlaczyc piekarnik na 200°C.
W duzej misce wymieszac dokladnie wszystkie suche skladniki, mieszajac lyzka, lub trzepaczka, delikatnie i szybko wkrecic, zimny jogurt, ocet, olej i wode (jesli potrzeba). By babeczki sie udaly, nie nalezy zbyt dokladnie mieszac ciasta!!!! Powstala mase przelozyc do foremek na babeczki i wstawic do goracego piekarnika. Piec ok 25-30 min (moze byc nieco wiecej, w zaleznisci od piekarnika i wielkosci foremek), az pieknie wyrosna i przyrumienia sie.
Ostudzic i przechowywac w pojemniku.
Te babeczki sa lekkie i nieskaplikowane, co sprawia, iz latwo sie trawia i nie pozostawiaja toksycznych resztek przemiany materii (co dzieje sie po mieszance niezdrowych tluszczy z bialym cukrem, biala maka i jajkami…). Mozna polac je czekolada – gorzka! i posypac wiorkami kokosa.
Na zdrowie!!!
Wersja bez glutenu i bez mleka: jogurt zastapic zmiksowanymi bananami, a make dowolna mieszanka bez glutenu ( np: ryzowa i gryczana), niepolecam juz gotowych mieszanek bezglutenowych… wystarczy spojrzec na skladniki…
Pieknego slonecznego dnia…
pysznie i zdrowo
OdpowiedzUsuń