wtorek, 2 lutego 2010

Zielone sosy

Zielony sos z avocado
asietteCrueSauceVerte 640x480
1/2 avocado, garsc szpinaku, 2 lyzki sosu sojowego, 1lyzka soku z cytryny, 2 plastry imbiru, Szklanaka letniej wody
Posiekac szpinak, obrac avocado. Wlozyc wszystkie skladniki do blendera, zmiksowac na gladki sos. Podawac z warzywami, salatkami, zamiast majonezu.
Avocado – Jest to jeden z ‘cudow natury’, posiada wszelkie aminokwasy niezbedne dla prawidlowego funkcjonowania organizmu (wszystkie 8 w dobrych proporcjach!), posiada caly zestaw niezbednych kwasow tluszczowych, m.in: omega-3. Avocado wspomaga wchlanianie substancji odzywczych, co oznacza, iz dodajac kawalek avocado do naszej salatki znacznie zwiekszamy biodyspozycyjnosc zawartych w niej sybstancji, jest to szczegolnie istotne jesli potrzebujemy witaminy A!!! Avocado jest owocem, bogatym w tluszcze, doskonale komponuje sie z wszelkimi warzywami, ale rowniez z owocami! Jest doskonaly do surowych zup-krem, wspaniale laczy skladniki, daje slodko-kremowego smaku, zageszcza. Jest doskonala baza sosow, kremow, ‘majonezow’. Stanowi doskonala szybka podstawe posilku, Nadaje sie takze doskonale do wszelkich smoothie i owocowych koktaili, ktore staja sie slodkim, pelnowartosciowym posilkiem.
Owocowy krem z avocado
1 pomarancz, 1 jablko, 2 daktyle, 1/2 avocado, plasterek imbiru
Wlozyc wszystkie skladniki do blendera, zmiksowac na krem, dodajac nieco wody, by uzyskac odpowiednia konsystencje. Podawac na sniadanie, przekaske, lekka kolacje.
Zielony slodki ‘serek’
1 avocado, Sok z pol cytryny, 4 daktyle (namoczone w odrobinie wody), szczypta cynamonu, garsc rodzynek
Zmiksowac wszystkie skladniki na krem, z wyjatkiem rodzynek. W miseczce zmieszac otrzymany krem z rodzynkami, serwowac na lisciach salaty lub kapusty pekinskiej.
Power ‘milk ‘shake
2-3 porcje
1 duze lekko kwaskowe jablko, slodka gruszka, pomaranch, 1/2 avocado, Lyzeczka miodu, Szklanka szpinaku lub lisci salaty (lub innych zielonych lisci), szczypta pieprzu cayenne (dla chetnych)
Zmiksowac wszystkie skladniki dodajac ok 3 szklanki swiezej wody. Podawac natychmiast! Nadaje sie jako posilek ‘na wynos’, jesli wlozymy do przenosnego termosu na kawe lub pojemniku od blendera TRIBEST.
Avocado and Mango Salad
 Owocowa salatka z avocado
2-3 porcje
1 avocado, 2 pomarancze, 1 jablko, garsc rodzynek, kilka suszonych fig, kilka lisci szpinaku, szczypta cynamonu, szczypta soli, 3 plasterki swiezego imbiru, Luzka soku z cytryny, ziarna sezamu do dekoracji.
Pokroic owoce w kostke, avocado obrac i takze pokroic w kostke, posiekac liscie szpinaku, drobno posiekac imbir. Wymieszac energicznie wszystkie skladniki, by avocado nieco sie roztarlo tworzac sos. Podawac natychmiast w deserowych pucharkach lub jako samodzielne danie (wtedy tylko 2 porcje).
Smacznego.
Mots clés Technorati : ,,,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz