sobota, 6 lutego 2010

Spirulina – male cudo natury

Afficher l'image en taille réelle
Spirulina
– malenki glon zielo-niebieskawego koloru, ktory istnieje na ziemi od miliardow lat. Znany i konsumowany byl przez Aztekow, Mayow, doceniany przez ludy poludniowej ameryki. Istnieje ponad 3000 roznych odmian spiruliny i w tym ok 40 jadalnych przez czlowieka. Obecnie Spirulina jest hodowana w Meksyku, Stanach, Afryce, Francji, Chinach... Jej popularnosc rosnie z kazdym dniem.
Spirulina hodowana i suszona wg tradycyjnych ekologicznych metod jest bardzo bogata w witaminy (A, D, kompleks witamin B, w tym B12!, K et E), to niezwykle zrodlo biodyspozycyjnego i pelnowartosciowego bialka - aminokwasy sa w stanie wolnym i jest ich wszystkie 8– bialko stanowi az 60% wagispiruliny (wolowina to zaledwie 18%!!) Spirulina jest dobrym zrodlem witaminy B12, tak waznej dla wegan i witarian,b dostarcza niezbednych kwasow tluszczowych, m.in. omega-3, niezwykle reaktywbych enzymow i cale bogactwo mineralow. Ten glon posiada wlasciwosci stymulujace odnowe komorkowa- jest w stanie pobudzic nasze ADN do odnowy i rekonstrukcji, wzmacnia system odpornosciowy, wspomaga oczyszczanie ciala z toksyn i metali ciezkich oraz wzmacnia system nerwowy, powodujac iz jestesmy odporniejsi na stres i napiecie. Spirulina jest doskonala dla dzieci jako zrodlo energii i witamin, dla sportowcow, jako naturalny ‘stymulator’, dla rekonwalescentow, jako srodek przyspieszajacy odbudowe organizmu, a takze dla osob niejedzacych miesa jako doskonale zrodlo bialka i zadkich witamin.
Polecam Spiruline wszystkim pracujacym umyslowo, jako naturalny sposob stymulacji funkcjonowania pracy mozgu oraz poziomu koncentracji. Polecam takze tym, co walcza z dodatkowymi kilogramami, spirulina, dostarczajac niezbednych substancji odzywczych, sprawia, iz nie czujemy sie glodni – cialo dostalo, to czego potrzebuje, bez zbednych kalorii. Zawarte w spirulinie NNKT, w tym rzadkie omega 3 reguluja subtelny system laknienia i glodu na poziomie nerwowo-hormonalnym stymulujac jednoczesnie poczucie satysfakcji. Naturalnie reguluje sie apetyt i laknienie. Spirulina stymuluje proces wydalania toksyn, co dzieje sie na poziomie nerek oraz przemiany komorkowej (bienfaits-nutritifs de la spiruline, 2010). Wg. Medycyny chinskiej algi naleza do elementu wody, do ktorego naleza takze nerki. Sadze, iz alchemia wspolpracy pomiedzy algami i nerkami jest duzo sybtelniejsza, niz wynika to z labolatoryjnych badan... Spirulina, okrzyknieta mianem SUPER FOOD w anglojezycznych krajach gosci tam juz na stolach wszystkich jedzacych ‘swiadomie’. Zaprosmy jej niebieska zielen do naszych shakow, koktaili, sosow, zup i salatek, a nawet deserow...
Sos zielony
witarianski talerz z zielonym sosem
Skladniki
1/2 avocado, lyzeczka spiruliny, garsc natki pietruszki, 2 lyzki sosu sojowego, 2 plasterki imbiru, lyzeczka soku z cytryny, filizanka wody
Posiekac natke, dojrzale avocado wyjac lyzeczka ze skorki, zmiksowac razem wszystkie skladniki sosu. Podawac z warzywami.
Jesli damy tylko polowe ilosci wody, otrzymamy doskonala paste-majonez do smarowania
WARIANTY: zastap natke swiezym szpinakiem, Zastap avocado 1/2 szklanki namoczonych na kilka godzin pestek sloneczniku i odcedzonych oraz 1 lyzka oliwy

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza