środa, 11 listopada 2009

Urodzinowe ciasto orzechowo - czekoladowe


Urodzinowe ciasto
(bez pieczenia, bez glutenu, bez mleka, weganskie)
Swietujemy jutro urodziny, wiec dzis przygotowalam ciasto, ktore 'polezy' w lodowce ok 24h i jutro bedzie PYCHA!!! Oto przyklad, jak z natura i dla zdrowia swietowac z pysznosciami nie myslac o linii, ni o kaloriach, kazdy skladnik, to po prostu dar natury, jedynie zmiksowane!
Na zdrowie!!! Na radosc!!!

SPOD:
1 szklanka migdalow
1 szkalanka sloneczniku
kilka ziarenek kardamonu
szczypta soli
Wszystko zmielic na make w mlunku do kawy na przyklad, ja mam funkcje mielenia w blenderze.
pol pomaranczy
pol cytryny
4 lyzki miodu
lyzka woirkow kokosowych
Wylozyc 'make' do miski, zachowujac 3 lyzki stolowe do drugiej warstwy, dodac sok z pol cytryny i z polowy pomaranczy, 4 lyzki miodu i wszystko wyrobic na gesta mase. Natluscic olejem naczynie na ciasto (mala foremka, nawet szklana, prostokatna lub okragla), wysypac spod wiorkami i wylozyc ciastem, jak spod na placek kruchy.

KREM JABLKOWY (warstwa widoczna na zdjeciu u gory)
2 jablka
sok z drugiej polowki pomaranczy
zmiksowac owoce na mus, dodac pozostala make z pierwszej warstwy, wyrobic i wylozyc na spod, jesli bardzo zadkie, dosypac np wiorkow kokosowych.

GRUSZKOWA CZEKOLADA
1 gruszka
1 lyzka masla z orzechow laskowych (eventualnie z sezamu lub orzeszkow ziemnych, ale nie jest tak dobre!)
4 lyzki kakao
4 daktyle
kilka kropli soku z cytryny
szczypta soli
Zmiksowac gruszke z daktylami, maslem orzechowym i odrobina wody - jesli za geste. w miseczce dobrze wymieszc z reszta skladnikow, powinno byc dosc geste, jesli trzeba, dorzucic kakao. Wylozyc czekolade na ciasto i udekorowac.
oto efekt:
czekamy na jutro :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz