środa, 18 listopada 2009

Chleb esenienski z pszenicy i miodu

Nasz ulubiony chleb


skladniki na jeden placek wielkosci wielkiej tortownicy:
2 szklanki podkielkowanej pszenicy
lyzka czubata miodu
szczypta cynamonu
szczypta soli

Wyplukac pszenice. Zmiksowac wszystkie skladniki w blenderze. Dodawac tyle wody, by zmiksowac na jednolite ciasto, wylozyc na folie dehydrator (suszarki do warzyw) formujac cienki (0,5-1cm grubosci) placek. Suszyc pierwsze 2-4h na 60°C (zawarta w ciescie woda nie pozwala, by temperatura pozywienia wzrosla na wiecej niz 40°C, jest 'bezpiecznym wiec, by zaczac suszenie na wyzszej temperaturze, wg EXCALIBUR), delikatnie obrucic, pomagajac sobie duzym talerzem, polozyc podsuszona strona bezposrednio na grilu suszarki i suszyc jeszcze na 40-45°C kolejne 4-6h. Placek powinien byc jeszcze elastyczny i miekki. Podawac cieple, lub przechowywac w lodowce zawiniety w reczniki papierowe, moze w ten sposob oddychac i podsychac (nie bedzie plesnial).
Doskonaly na sniadanie, obiad, deser, kolacje lub przegryzke!!!

Jest to przepis z 'Ewangelii Esenienskiej' prawdziwy 'surowy', suszony chleb Jezusowy.
Na zdrowie ciala i duszy...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz