Na naszych kursach gotowania, ktore poswiecone sa diecie bogatej w warzywa i owoce i dania jak najbardziej naturalne i jak najmniej przetworzone, nasi uczestnicy, zawsze zachwyceni prostota i smakiem naturalnego zywienia, czesto zadaja pytania o dobre zrodla bialka, o cieple jedzenie zima, o B12, o… “Zawsze chcialam (lem) tak jadac, ale boje sie, ze…” Tyle jeszcze krazy sztywnych pogladow napelnionych strachem, niepewnoscia, nieufnoscia…
Dzis jeden z tych “goracych” tematow: B12
B12 jest “produkowane” przez bakterie, przede wszystkim zyjace w biologicznej ziemi uprawnej. Cialo czlowieka nie jest w stanie jej “wyprodukowac”, natomiast moze ja gromadzic na bardzo dlugi okres (mamy bank B12, ktory wystarcza na 3-5 lat). Wg wielu jedynym zrodlem B12 jest mieso, mleko i jajka. A skad zwierzeta – roslinozerne – znajduja ich B12? W ziemi, w warzywach, owocach, etc. ktore sa “brudne”. Skad czerpac wiec nasze B12? Wystarczy, ze jadamy ekologiczne marchewki lub inne warzywa korzeniowe, lekko oczyszczone szczoteczka, nie obieramy. Wg Victoria Boutenko, takze dojrzale owoce, ktore przyciagaja swym aromatem muszki owocowe, i ktore pochodza z organicznych upraw, rozwina dobre kultury bakterii na ich skorkach. Surowki i owocowe koktaile czy salatki dostarczaja potrzebnej nam B12. Jesli wciaz jednak nie ufamy naturze i mamy obawy, polecam weganom raz, dwa razy do roku odrobine jogurtu, surowego mleka lub inny “zywy” i niepasteryzowany produkt mleczny.
Zdaniem Gabriel Cousens, nawet proste domowe kiszonki (niepasteryzowane ogorki kiszone i kapusta, kwaszone naturalnie surowe mleko, tudziez roslinne (np migdalowe) jogurty i serki) dostarcza wszelkich witamin, ktore sa nam niezbedne.
Zywa ziemia, marchew prosto z ogrodu, pyszne ociekajace sokiem owoce prosto z drzewa – to jest prawdziwa naturalna zywnosc i Natura zatroszczyla sie o wszystko… Dobrze mi o tym myslec, jak inteligentny i dobrze stworzony jest swiat wokol nas..
Smoothie Pelen B12? prawdopodobnie tak:
2 banany, filizanka swiezo zebranych dzikich jezyn (nieplukane, gdyz zebrane po swiezym deszczu i bardzo dojrzale), garsc szpinaku i nieco pokrzywy, woda wg uznania
ZMIKSOWAC i PODAWAC
Pieknego dnia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz