Owocowy “sernik na zimno”
Skladniki:
2 dojrzale i slodkie pomarancze, 4 bardzo dojrzale banany, 1/2 szklanki wiorkow kokosowych, 2 duze lyzki miodu, czubata lyzeczka agar-agar*** (w sklepach ze zdrowa zywnoscia), czubata lyzka kakao lub karubu.
W malenkim rondelku wlac 1/2 szklanki wody i dokladnie wymieszac z agar-agar. Mieszajac doprowadzic do wrzenia i wciaz mieszajac podgrzewac az do dokladego rozpuszczenia sie proszku. (postepowac jak z tradycyjna zelatyna). Odstawic do ostygniecia.Owoce obrac i pokroic na drobne kawalki, wlozyc wszystkie skladniki do blendera lub kuchennego miksera, za wyjatkiem kakao, dodac przestudzona wode z agar-agar i dokladnie zmiksowac na puszysta mase.
Polowe powstalej masy przelac do miseczek lub foremek na babeczki, wypelniajac je do polowy. Do pozostalej masy dodac kakao lub karub i dokladnie wymieszac, wylac delikatnie na biala mase. Odstawic do lodowki na ok 24h, by dobrze stezalo.
Podawac na sniadanie (wspanialy dodatek do smoothie lub duzej szklanki soku), deser lub zdrowa przekaske.
Smacznego!!!
*** sproszkowane algi, ktore zastepuja zelatyne wieprzowa w wegetarianskiej kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz