niedziela, 24 października 2010

Zima Zima Zima…

Grzyby zasypaly lasy tego wrzesnia, warzywa w ogrodzie spiesza sie , by dac nasiona, ptaki, koty, psy – nie przestaja gromadzic “tluszczowych” zapasow… I my tez mamy apetyty… To wazne znaki, ktore daje nam Natura, ostrzegajac : “Zima bedzie ostra”!!!
Jak sie przygotowac? Oto kilka wskazowek:
Okres przed-zimowy jest zwiazany, wg tradycyjnych medycyn wschodu, z elementem Metalu, smakiem Pikantnym, kolorem Bialym. W tym szczegolnym okresie powinnismy zwrocic szczegolna uwage, by nasze posilki byly bogate w produkty zwiazane z elementem metalu:
BIALE i lub PIKANTNE: kalafior, kapusta (szczegolnie biala), czarna i biala rzodkiew (a takze zenszen i imbir– rowniez nalezace do rodziny rzodkiwi), cebula, czosnek i por, bulwy selera, korzen pietruszki, sezam, etc. A przede wszystkim RYZ !!!!! Zachecam goraco, by zaprosic to niezwykle zboze na nasze stoly. Wybierajcie pelnoziarnisty lub lekko czyszczony, bialy tylko jesli nie macie innego – pozbawiony jest … najwspanialsze sa dlugoziarniste (tailandzki, basmati), ale istnieja takze  gatunki o okraglych ziarnach, ktore latwo sie kleja i mozna przygotowac z nich pulpety, kotlety lub po prostu podawac w miseczkach, jak chinczycy i japonczycy.
Jesien, to takze czas gruszek, jablek i orzechow, nie zalujmy ich sobie w porannych smoothie, popoludniowych deserach, czy tez po prostu chrupiac przed posilkiem…
Wpaniale efekty wzmacniajace i rozgrzewajace posiadaja takze korzenne przyprawy : cynamon, imbir, galka muszkatolowa, gozdziki, pieprz oraz cayenne. Tak wlasnie!!! To czas na grzane wino z przyprawami!!!
Smoothie “Zima nadchodzi”
2 slodkie i dojrzale gruszki, 1 jablko, garsc szpinaku, lyzeczka cynamonu i szczypta imbiru
Wlozyc wszystkie skladniki, uprzednio oczyszczone i pokrojone, do blendera i dodajac lekko cieplej wody wg uznania, dokladnie zmiksowac na jednolity koktail. Podawac posypane sezamem lub pylkiem pszczelim (doskonale wzmacniaja system odpornosciowy).
Ryz slodko-ostry
2 szklanki ryzu, 4 szklanki wody, lyzeczka soli, 1 sredni por, garsc orzechow wloskich, 2 srednie jablka, garsc rodzynek, lyzeczka curry, szczypta cayenne, 2 lyzki oliwy z oliwek lub oleju slonecznikowego z pierwszego tloczenia.
Ryz lekko podprazyc na suchej patelni wraz z orzechami. Wlozyc do garnka, dodac pokrojony por i jablka, rodzynki oraz przyprawy, oliwe. Dokladnie zamieszc drewniana lyzka. Zalac zimna woda i powoli dusic pod przykrywka az do calkowitego wchloniecia wody. Podawac z zielona salata lub dowolna surowka (z selera, kapusty, etc.)
Zimowa nalewka
butelka wodki, garsc lasek cynamonu, 2 garci rodzynek, ok10 daktyli, ok 10 gozdzikow, kilka plasterkow korzenia imbiru, ok 10 ziaren pieprzu nieco rozgniecionych (by ich wnetrze moglo wejsc w reakcje z alkocholem)
Do duzego sloja wsypac wszystkie sypkie skladniki, zalac wodka, przykryc kawalkiem gazy i zakrecic. macerowac przez ok 3 tygodnie schowane w kuchennej szawce lub piwnicy, mieszajac od czasu do czasu.
Po 3 tygodniach nalewka jest gotowa. Mozna odcedzic, lub pozostawic ze wszystkimi skladnikami (nalewka bedzie dalej “naciagac” i wzmacniac swoj smak). Stosowac w momentach wyziebienia i oslabienia 2 lyzki stolowe na mala filizanke herbaty.
Z cieplymi myslami
Karolina
Mots clés Technorati : ,,,

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy wpis. Mam nadzieję, że przy kolejnych zmianach pór też będziemy mogli liczyć na podobny wpis. To jest moim zdaniem baaardzo ciekawe i przydatne.

    OdpowiedzUsuń