poniedziałek, 26 marca 2012

Doskonale salatki na wiosne

Slonce, cieple powietrze, swiatlo… ptaki swoim spiewem obmywaja ostatnie pozostalosci zimy.

Cialo takze domaga sie wiosennej swiezosci! Jako ze wciaz niewiele jeszcze wiosennych warzyw, marzec i kwiecien to czas kielkow i salatek z kielkowanych ziaren. Wszystko, co ma w sobie choc odrobine zycia nadaje sie do kielkowania… Osobiscie nie moge “najesc sie” salatek z kielkowanej gryki! Rarytas i prawdziwa wiosenna bomba witaminowa, co wiecej, kielkowana gryka doskonale zastepuje wszelkie gotowane kasze, jest jedrna i delikatna.

“Produkcja” kielkowanej gryki:

Szklanke niepalonej (surowej) kaszy gryczanej moczymy na ok 4-6h (nie wiecej! potem ziarna sa za miekkie i kleja sie). Pluczemy namoczone ziarna bardzo dokladnie (uzywam metalowego sitka zanuzonego w misce z woda) zmieniajac kilkakrotnie wode. Pozostawiamy ziarna na sitku postawionym np. na talerzu (by nadmiar wody nie kapal na blat kuchenny ;) ) i pluczac ziarna 2 razy dziennie ta sama metoda czekamy, az zakielkuja. 3-6 milimetrowy kielek wystarczy. Skielkowane ziarna uzywamy do salatek, jako baze swiezego muesli, jako kasze do surowych sosow, etc. Jesli nie wykorzystujemy calosci skielkowanych ziaren, mozemy pozostawic reszte do dalszego kielkowania kolejne 24-36h. w ten sposob mamy caly czas gotowa baze do ekspresowych salatek.

sarrasin

zdjecie pochodzi z internetu, nie zdazylam zrobic wlasnego… juz wszystko zjedlismy…

Oto kilka propozycji:

  • SALATKA MARCHEWKOWA: starta marchewka, jablko, szczypiorek, rodzynki, orzechy wloskie, kielkowana gryka, sos sojowy, ocet balsamiczny i oliwa do smaku
  • SLODKO-KWASNA: kalarepa w stazkach (wykonanych np. obieraczka do warzyw) – ewentualnie inne warzywo korzeniowe, starte jablko, kielkowana gryka, sok z cytryny, syrop z agawy, szczypta chili lub Cayenne, olej z sezamu
  • KREMOWA: pomidor, rzodkiewki, awokado, ogorek pokrojone w kostke, natka pietruszki posiekana, kielkowana gryka, szczypta ziol prowansalskich, sos sojowy do smaku – wszystko mieszamy bardzo dokladnie i dodajemu kilka kropli oliwy z oliwek
  • SNIADANIOWA: banan, pomarancz i jablko pokrojone w kostke (lub inne owoce sezonowe), dowolne orzechy lub ziarna i kielkowana gryka, dodajemy nieco miodu i ewentualnie jogurtu sojowego – voila zdrowe i pyszne sniadanie!

Slonecznego dnia

Karolina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz