niedziela, 18 września 2011

Salatka z kielkowana kinoa

Jesien zbliza sie wielkimi krokami, zimne noce, chlodne poranki, zaparowane szyby… wiatr i chmury….

Salatka dajaca sile

podawana na cieplo
verrines au quinoa germés
Skladniki:
Filizanka ziaren kinoa (namoczyc na 1-2 godziny, przeplukac na sitku i pozostawic na nim na kilka godzin do skielkowania – kielki pojawiaja sie juz po 3/4 godz.), garsc rodzynek, pomidor pokrojony w kostke, natka pietruszki posiekana, cukinia pokrojona w kostke, odrobina posiekanej cebuli, lyzeczka octu balsamicznego, sosu sojowego i oliwy z oliwek
W szklanej misce lub metalowej salaterce zamieszac wszystkie skladniki, umiescic miske nad garnkiem z odrobina goracej wody i podgrzewac na parze delikatnie mieszajac. Kiedy salatka jest juz ciepla, przelozyc do salaterek i podawac jako przystawke lub serwowac jako danie glowne (wtedy jedna porcja).
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz