czwartek, 21 stycznia 2010

Stokrotki i pokrzywy… mala historia dziko rosnacych roslin

Mimo iz, wciaz jeszcze zimowo, chcialam rozgrzac nieco atmosfere i porozmawiac o dziko rosnacych roslinach na wiosenne salatki (juz niedlugo!!!)

STOKROTKI

Jest to przepiekny malenki kwiatek, na ktory tak czesto nie zwracamy wcale uwagi. A tenze malenki kwiatek moze zagoscic na naszym wiosennym i letnim stole malujac pieknymi barwami nasze salatki i karmiac cialo zapachami i odzywczymi substancjami…
Istnieje ponad 300 rodzajow stokrotek i wszystkie sa jadalne. Kwiaty o lekko pikantnym i slodkim smaku zawieraja wiele potasu i zelaza, oraz wiele innych mikroelementow. Listki dostarczaja bogatego i latwoprzyswajalnego wapnia, Lodyzki mozna dorzucac do wyciskania zielonych sokow… Slowem, cuda natury…
Kilka pomyslow na wykorzystanie stokrotek:

Kwiaty w miodzie:

Szklanke kwiatow wymieszac z miodem, by otrzymac miodowa konfiture, pozostawic na 3 dni w lodowce. Kwiaty zmiekna i daja sie dobrze wymieszac z miodem, serwowac jako konfiture, slodkie smarowidlo, slodzik do koktailii.
Polecam krazki jablka posmarowane taka konfitura i spruszone ziarnami sezamu – pycha! i bardzo dekoracyjne na wieczorne przyjecie…

Slonecznikowe maslo z kwiatami w miodzie

2 szklanki sloneczniku, 1/2 szklanki kwiatow stokrotki w miodzie (juz po przynajmniej 3 dniach w lodowce), szczypta soli, szczypta imbiru
Slonecznik namoczyc na kilka godzin, oplukac i odcedzic, w miseczce zmeszac wszystkie skladniki i razem przemielic przez maszynke lub w robocie typu Champion z koncowka do homogenizacji (mielenia). Wlozyc do sloiczka i przechowywac w lodowce do tygodnia. DOSKONALE do… smarowania lisci salaty z jablkiem w srodku… ;)

Smoothie z listakami stokrotki

Garsc  mlodziutkich lisci stokrotki, banan, jablko, i kilka truskawek(jesli mozliwe) lub brzoskwinie, lyzeczka miodu i 2 lyzki ziaren sloneczniku
kilka stokrotek do dekoracji
Drobno pokroic owoce i listki, wlozyc wszystkie skladniki do blendera i zmiksowac ze szklanka letniej wody. podawac udekorowane kwiatami.
krotki film o stokrotkac i surowej kuchni (po ang.):
krotki film o stokrotkach

POKRZYWA

Pokrzywa jest jedna z najbogatszych i najodzywczych roslin swiata!!!

Lisc pokrzywy to prawdziwy koncentrat proteinowy, witaminowy oraz mineralowy. Naturalny suplement diety. Jest bogatsza w bialko niz soja i posiada wszystkie 8 niezbednych nam aminokwasow. Jej liscie dostarczaja aktywnego wapnia, zelazo, bor, beta-karoten (wit.A) oraz wit. E i C.
Wg Marii Treben – znanej promotorki naturalnej diety i leczenia ziolami- 100g  swiezych lisci zawiera cala potrzebna nam dawke dzienna wapnia i zelaza (!!!), 6-krotna dawke prowitaminy A, 4-krotna  witaminy C. Dodana do porannego smoothie obudzi na caly dzien!!!

 Smoothie z pokrzywa

1 jablko, 1 banan, 1 pomarancza, 1/2 filizanki swiezo urwanych lisci pokrzywy
Zmiksowac wszystko z mala filizanka wody i pic natychmiast. Jesli potrzeba, doslodzic miodem.

Poranny koktail odzywczy

1 banan, 2 czubate lyzki pylku pszczelego, 1/2 filizanki lisci pokrzyw, mala filizanka cieplej wody, cienki plaster imbiru
Zmiksowac wszystkie skladniki na gladki koktail i podawac jako sniadanie. Zrewitalizuje kazdy organizm!!!!
Wiosna szykajcie mlodych i delikatnych roslin, latem i jesienia zrywajcie tylko gorne najdelikatniejsze listki. Szukajcie miejsc, gdzie scinana byla uprzednio trawa, znajdziecie odrastajace i swieze
mlode rosliny.
Na zdrowie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz