wtorek, 26 stycznia 2010

Delicje na zimowe dni

Kiedy mrozi na dworze, mamy ciagle ochote na cos 'konkretnego' i raczej ciezkiego, by dalo poczycie sily, ale i pelni w zoladku...
oto kilka propozycji na zimowe (ale nie tylko!!!) ciasta-chlebki, ktore doskonale komponuja sie z surowka, slatka i cieplym sosem, lub mlecznym (roslinnym) koktailem porannym. Pozwalaja na surowe jedzenie, ktore sprawdza sie przy zimnych temperaturach ;)


Jablkowe ciasto owsiane
Na mala forme wielkosci sredniego talerza
(by uzyskac porcje na tortownice, podwoic prosze ilosc skladnikow)


1/2 filizanki platkow owsianych
1/2 filizanki siemienia lnianego (najlepiej jasnego)
filizanka pestek sloneczniku
Kilka ziaren kardamonu, szczypta soli
Wszystko razem zmielic na gruba make (nie za mialka).
2 slodkie jablka ze skorka pokrojone w drobna kostke (ok 2 filizanek)
2 lyzki miodu (lub nieco wiecej)
2 duze plastry imbiru (lub szczypta w proszku)
Wszystkie skladniki wlozyc do blendera i zmiksowac na purée

W misce dobrze wymieszac powstala make z purée jablkowym. Wylozyc do szklanej (lub innej) formy uprzednio wysypanej ziarnami sezamu (by masa nie przykleila sie do spodu). Udekorowac pylkiem pszczelim i rodzynkami, ktore to dodadza smaku, slodyczy oraz wszelkich niezbednych elementow. Wlozyc tak przygotowane ciasto na noc (lub dluzej) do lodowki, nie przykrywajac naczynia, by ciasto moglo 'oddychac'. Serwowac z cieplym mlekiem roslinnym, smoothie lub jako deser polane dodatkowo miodem... na podgrzanym talerzyku ;) - dla tego celu korzystajcie z cieplych kaloryferow!!!!


Smacznego - moje ciasto juz 'nabiera' smaku w lodowce!!!

MARCHEWKOWY zimowy chlebek
niezwykle bogaty w omega-3 i wit.A oraz SLODYCZ....
Ok 4 duze porcje

Skladniki:
4 srednie marchewki, jedna pomarancz - marchewke wyszczotkowac i zachowujac skorke zmiksowac z obrana pomaranacz na purée
Przygotowac make z:
1/2 filizanki siemienia lnianego, 1 filizanki sezamu 1/2 filizanki sloneczniku oraz 1/2 filizanki karubu ('zastepnik' kakao, bio)
W misce dobrze wymieszac make z purée dodajac 2-4 lyzki miodu oraz szczypte cynamonu i soli. Wylozyc mase do foremki i odstawic do lodowki na 24h. Ciasto nabierze konsystencji i smaku. Im dluzej stoi, tym lepsze!!! Serwowac lekko podgrzane jako dodatek do dan, lub na sniadania. Nadaje sie 'na wynos'.


Ciepla mysl na zimowy wieczor....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz