Gruszkowy krem z pomidorami
(1 max. 2 porcje)ok 1 kg dojrzalych, slodkich gruszek, 2-3 pomidory, 1/2 czerwonej papryki, kawalek bialej czesci pora ok 1cm (do smaku), 1-2 plastry swiezego imbiru, szczypta soli, pieprz i cynamon do smaku
Miksujemy wszystko w blenderze na krem, dodajac odrobine wody jesli jest to konieczne. Serwujemy posypane zielenina lub kielkami. Zupa powinna byc slodka i imbirowa. Mozna oczywiscie delikatnie podgrzac talerz wraz z zupa w piekarnuku nastawionym na 60¨C przez 10-15min. Oto wersja zimowa:
Gruszkowy krem z pomaranczami
ok 1 kg dojrzalych, slodkich gruszek, 1 pomarancz obrany lub 3-4 slodkie klementynki, 1/2 lyzeczki czerwonej papryki w proszku, kawalek bialej czesci pora ok 1cm (do smaku), 1-2 plastry swiezego imbiru, szczypta soli, pieprz i cynamon do smakuPorcje moga wydawac sie duze, ale trzeba zdawac sobie sprawe, ze owoce i warzywa sa ubogie w kalorie, a duzo bogatsze we wszelkie skladniki odzywcze, jemy wiec DUZO surowego zeby dostarczyc wszystkich niezbednych kalorii. Najlepszym zrodlem sa oczywiscie owoce… Kiedys czytalam, ze surowa kuchnia, to kuchnia dostatku! I jest to prawda, surowy talerz zawsze jest pelny smakowitosci!
Na zdrowie!
Karolina
Photo source: Google
Blog którego szukałem dobra robota!
OdpowiedzUsuńwygląda to super! fajne pomysły!
OdpowiedzUsuń