piątek, 27 lipca 2012

Ekspresowy, zdrowy, pyszny deser

Cos slodkiego? zawsze nalezy miec cos dobrego i zdrowego pod reka. Regularnie mam dawke surowych trufli w lodowce, ktore jadamy jako dodatek do zielonego smoothie na sniadanie, badz tez jako deser na podwieczorek, tudziez w kazdym innym momencie, kiedy potrzeba dawki energii…

Pisalam juz o kilku rodzajach trufli, z kakao, karubem, cytryna, kwiatami, itp. Dzis przepis doskonaly i najprostszy na swiecie!

Trufle sesamowe

1/2 szklanki sezamu, 1/2 szklanki platkow owsianych, miod i odrobina wody

Sezam i platki mielimy na make, nastepnie mieszamy powstala “make” z miodem (u mnie 2 czubate lyzki, wg smaku i waszego gustu, my lubimy slodkie…) dodajac tyle wody, by powstala miekka i jednolita masa. Powstale “ciasto” wstawiamy na kilka godzin do lodowki, by platki nasiaknely, a ciasto nieco stwardnialo. Formujemy kulki wielkosci trufli, ukladamy na talerzu i przechowujemy w lodowce nieprzykrywajac . Tak przygotowane kulki energetyczne przechowuja sie nawet 2-3 tygodnie. Mozna je zabrac do pracy, na spacer, na zakupy, wystarczy przelozyc do malego plastikowego pudeleczka (badz sloiczka, jesli nie ufamy naszym plastikom).

Sezam jest pelny zdrowych skladnikow, m.in. dostarcza doskonalej jakosci wapnia i bialka, miod dodaje enzymow, ktore pozwalaja na doskonale trawienie tejze mikstury. Miod jest prawdziwym lekarstwem dla naszego ciala, wiec uzywam regularnie niewielkich porcji w naszej weganskiej kuchni. Kazdy, decydujac w zgodzie z wlasna etyka, mozne oczywiscie zastapic miod syropem z agawy, badz ciemnym prawdziwym cukrem i nieco wieksza iloscia wody.

Dobrego wieczorutruffes au sésame

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz