czwartek, 29 grudnia 2011

Swiateczne menu… na sylwestra

Jako ze jestesmy jednak weganska mala rodzina i mamy nawet witarianskie tendencje Clignement d'œil nasze wigilijne menu bylo z pewnoscia bardziej warzywne niz wiekszosc naszych polskich stolow… Ale jakie rarytasy! Rozkosz z kazdym kesem i lekkosc ciala, nawet jesli, wg tradycji, zjedlismy 3 x za duzo  …
Dziele kilka przepisow, ktore moze zainspiruja was przy kreacji Sylwestrowego Menu…?
Wigilijne MENU pelne rozkoszy:
1 Na przystawke podalam doskonala owocowa salatke :
Grejpfruit pokrojony na czastki, jablko pokrojone w gruba kostke, cynamon, lyzka wiorkow kokosowych, lyzeczka syropu z agawy, lyzka soku z ananasa i po lyzce jogurtu sojowego do dekoracji
Dokladnie wymieszac wszystkie skladniki salatki, przelozyc do szklanych pucharkow, udekorowac jogurtem i przypruszyc szczypta pieprzu cayenne.
Ta salatka dostarcza wielu skladnikow i przypraw ulatwiajacych trawienie: cynamon i cayenne rozgrzewaja i stymuluja trawienie, gorycz grejpfruta oczyszcza i stymuluje watrobe i wydzielanie enzymow trawiennych.
salade de fruits
2 Doskonaly sos KOKOSOWY   ktory towarzyszyl nam do calego posilku:
Pol szklanki mleka kokosowego, sok z 1/2 cytryny, 1/4 szklanki soku z ananasa, lyzka sosu sojowego, lyzeczka miodu, szczypta imbiru.
Dokladnie wymieszac wszystkie skladniki i odstawic na kilka godzien do lodowki “do stezenia”. Podawac do salatek, etc.
sauce au lait de coco
3 Swiateczny Chleb Essenienski z orzechami
ok 350 g pszenicy do kielkowania (podobna, jak na kutie), Lyzka miodu, lyzka karubu, lyzeczka przyprawy do piernika, garsc migdalow i orzechow laskowych
Pszenice moczymy na cala, nastepnie na sitku zostawiamy do kielkowania na 3-4 dni. Pluczemy ziarna 2 x dziennie, pszenica jest gotowa, gdy wiekszosc ziaren ma kielki na ok 1/2 cm i ziarno ma lekko slodki smak. Pszenice przekladamy do robota kuchennego, dodajemy reszte skladnikow (oprocz orzechow) i dokladnie miksujemy na jednolita mase. Dodajemy orzechy i miksujemy tylko na tyle, by dobrze wmieszac je do calosci. Wykladamy mase na blaszke, formujac maly owalny bochenek i pieczemy w piekarniku na niskiej temperaturze (130°C) przez okolo 3 godziny. Chlebek powinien miec chrupiaca skorke i calkiem wilgotne wnetrze. Odstawic do ostygniecia i podawac pokrojone na grube kawalki. RARYTAS !
pain essene
oto chlebek gotowy do pieczenia
Do tego salatka ze startej marchewki z ananasem i orzechami wloskimi, salata zimowa z roszponki z vinaigrette z octem balsamicznym, pierogi z pieczarkami i zupa grzybowa miso… I oczywiscie czekoladowe ciasto bez pieczenia i na surowo (o nim wkrotce…)
salade de carottes
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz