poniedziałek, 12 grudnia 2011

Przedswiateczne smaki

W moim rodzinnym domu niewyobrazamy sobie swiat bez… cwikly z chrzanem! Tradycyjnie jest to potrawa wielkanocna, ale my jadamy ja chetnie takze na wigilie! Jako, ze “usurawiam” wszelkie mozliwe przepisy, postanowilam zrobic cwikle na surowo i … REWELACJA – soczysty intensywny smak, gleboki i pelny kolor, aromat wypelniajacy kuchnie… Warto sprobowac, szczegolnie, iz buraki sa doskonale dla naszego zdrowia, ale przede wszystkim na surowo! Gotowane traca wszelkie witaminy, enzymy, ich cukier staje sie ciezko strawny i niepolecany osobom ze sklonnosciami do cukrzycy, na surowo natomiast, przeciwnie – reguluje krazenie krwi, poprawia jej jakosc, oczyszcza organy wewnetrzne i z punktu widzenia energetyki pozywienia daje ciepla, rozgrzewa, daje sil i energii. Z dodatkiem swiezego chrzanu, ktory wzmacnia system odpornosciowy i oczyszcza z toksyn – staje sie doskonalym dodatkiem do kazdego zimowego talerza…
Cwikla z chrzanem
2 srednie jedrne buraki, chrzan (najlepiej domowy lub bio, niezawierajacy mleka w proszku, octu i innych skladnikow…), sol, sok z cytryny i pieprz do smaku
Buraki obrac i zetrzec na tarce do scierania ziemniakow na placki ziemniaczane. Skropic powstala mase sokiem z cytryny, i dodawac chrzanu wedlug uznania, by otrzymac mniej lub bardziej ostra cwikle, posolic i popieprzyc do smaku. Przelozyc calosc do czystych sloiczkow (u mnie dwa male) i przechowywac w lodowce (przechowuje sie 2 do 3 tygodni bez problemu).
beetroot
Wspaniala zimowa salatka z buraczkami
1 sredni burak surowy, marchewka, jablko i garsc swiezej kapusty kiszonej, lyzka sosu sojowego (lub sol do smaku), garsc rodzynek, kilka posiekanych orzechow wloskich lub pestki dyni, lyzka oleju sezamowego, badz innego aromatycznego, szczypta ziaren kminku
Warzywa i jablko zetrzec na drobnej tarce, dodac posiekana kapuste, rodzynki, orzechy i wszystkie przyprawy. dokladnie wymieszac, wstawic na 15-20 min do piekarnika na 50°C, by ja ogrzac i by smaki mogly “przejsc”. Serwowac jako danie glowne z krakersami surowymi, badz dobrym chlebem razowym i Majonezem Slonecznikowym (przepis ponizej)
Majonez slonecznikowy weganski i prawie surowy
1/2 Szklanki ziaren sloneczniku, szklanka mleka kokosowego (maly kartonik), lyzka oliwy z oliwek, szczypta soli, szczypta ciemnego naturalnego cukru, lyzeczka octu balsamicznego, zabek czosnku, lyzka platkow drozdzowych (niekoniecznie, ale nadaje doskonalego smaku i ma bardzo duzo bialka (46%) )
Wszystkie skladniki wlozyc do blendera, miksowac az do uzyskania gladkiej konsystencji, dodajac nieco cieplej wody, jesli trzeba. Doprawic do smaku. Podawac do smarowania, jako dodatek do salatek, badz jako sos, mozna doprawic ziolami, chrzanem, etc...
Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz