Wigilijne trufle
1 szklanka migdałów
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka sloneczniku
szczypta soli
2 dojrzałe banany
1 jabłko golden
skórka z 1/4 pomarańczy
sok z połowy cytryny
łyżka ziaren kopru włoskiego
3 łyżki miodu
Wykonanie:
Zmielić orzechy i nasiona na mąkę, np: w młynku do kawy, wsypac do miski, dobrze wymieszac ze szczypa soli oraz cynamponem. Owoce oraz skórke z pomarańczy pokroić, i włożyc do blendera wraz z miodem, sokiem z cytryny oraz koprem włoskim. Zmiksowac na puszyste puree. Dokładnie wyrobic 'mąkę orzechową' z puree na jednolita mase. Odstawic na kilka chwil do lodowki (wystarczy nawet godzina). Z powstałej masy formowac kulki i obtaczac w kakao, wiórkach kokosowych, sezamie lub w pudrze karoub - do kupienia w sklepach ze zdrowa zywnoscia lub w internecie - (kulki z karoub na zdjeciu powyżej).
Pozostawić jeszcze na kilka godzin w lodowce w pojemniku. Można przechowywac co najmniej tydzień w lodówce. Im dłużej 'leżakuja' tym lepsze.
Zdrowych i lekkich świat dla wszystkich!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz