niedziela, 13 grudnia 2009

Czekoladowy Świateczny Krem i zimowe smoothie

Czekoladowy Świąteczny Krem
 (4 porcje)
2 duże dojrzałe banany
2 dojrzałe słodkie jabłka
4 łyżki miodu
2 plasterki imbiru 
4 łyżki kakao 

Zmiksować na puszysty krem

W 4 pucharkach pookładać:
2 pomarancze pokrojone w kawałeczki (pół na osobę)
8 łyżek rodzynek (po 2 na osobę)
8 orzechów włoskich (po 2 na osobę)  
Skropić owoce w każdym pucharku kilkoma kroplami rumu. Nałożyć porcję kremu czekoladowego i poprószyć wiórkami kokosowymi oraz cynamonem. Podawać natychmiast lub wstawić do lodówki na kilka godzin.
Prawdziwa mała rozkosz.


Zimowe Smoothie

1 porcja
1 gruszka
1 jabłko
duży liść jarmużu
czubata łyżka siemienia lnianego

cynamon
miód do smaku
pokroić owoce, porozrywać jarmuż na drobne kawałeczki i wszystko razem włożyć do blendera i dokładnie zmiksować z odrobiną cieplej wody. Podawać natychmiast na śniadanie. Doskonałe z wigilijnymi truflami ;)

Ciepła życzę na te mroźne dni.

 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz